Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Καλή αρχή στις αναρτήσεις σας, με τη Σπυριδούλα να αναρτά τα πρώτα κείμενα, να ζει δηαδή την εμπειρία της δημόσιας ανάρτησης. Η πρώτη φορά όμως έχει και τις δυσκολίες της. Θα ήθελα να θυμίσω, όχι αποκλειστικά στη Σπυριδούλα μα και σε όλους σας/μας αυτά που είπαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας: ότι η λογοτεχνία ξεκινά από εκεί που σταματάει η προσωπική εξομολόγηση, εκεί που το προσωπικό βίωμα μετουσιώνεται σε ιστορία.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι η ιστορία δε σχετίζεται με όσα μας τρώνε. Αντιθέτως. Όμως το στοίχημα του συγγραφέα δεν είναι η επικοινωνία του με τον ένα, ένας άλλος τρόπος να εκφράσει τα προσωπικά του συναισθήματα. Είναι η δημιουργία μιας ιστορίας στην οποία οι άλλοι θα αναγνωρίσουν δικά τους πράγματα, ή θα ανακαλύψουν καινούργια. Η λογοτεχνία ξεκινά από τη στιγμή που ο συγγραφέας απουσιάζει ως υποκείμενο, υπάρχει μόνο ως υπογραφή. Τα λίγα αντίθετα παραδείγματα πεζογράφων, που υπάρχουν ως υποκείμενα μέσα στο έργο τους, νομίζω επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
Δεν ξέρω αν θα γίνω πιο κατανοητός χρησιμοποιώντας μια μεταφορά: το προσωπικό βίωμα είναι ο σπόρος που φυτεύουμε για να φυτρώσει η ιστορία. Το δέντρο που φυτρώνει, μεγάλο ή μικρό, είναι η ιστορία. Ξεκινάει βέβαια από το σπόρο αυτό, που ο αναγνώστης δεν τον βλέπει ούτε ήταν παρών στην εμφύτευση. Μόνο το δέντρο βλέπει. Ας φυτέψουμε λοιπόν τους σπόρους μας και ας βάλουμε και εμείς τα δικά μας δέντρα-δεντράκια δίπλα σε όλα τα άλλα που συναποτελούν το δάσος της Λογοτεχνίας.
Καλή αρχή και πάλι στη Σπυριδούλα και σε όλους μας.

3 σχόλια:

  1. Είναι και δέντρα
    που,χωρίς άνθη,
    απευθείας γεννούν
    κάτι ξηρούς,κατάξερους
    δύσπεπτους,με αλάτι καρπούς,
    αυτοί,
    και στα πλέον εύφορα
    σαν πέσουν εδάφη,
    να φυτρώσουν
    αδυνατούν.
    Μόνο κρότους παράγουν
    με την ένταση στο τέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΕ ΚΟΤΤΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΜΕ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙΜΕΝΟ...ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑΚΙ ΜΙΚΡΟ...ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ...ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΔΗΓΙΕΣ[ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΚΑΚΟ!!!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή